طراحی و ارائه آزمایشی اولین ارز دیجیتال ایران توسط پست بانک : محمدجواد آذری جهرمی در صفحه شخصی خود در اینستاگرام از برنامه دولت برای حمایت از راهاندازی اولین ارز دیجیتال طراحی شده در کشور خبر داد.
جهرمی در این نوشته با تاکید بر اینکه «ارز دیجیتال» یک پدیده نو در جهان است، تاکید کرد رویکرد انفعالی دولت در این باره میتواند زمینه عقبماندگی و انفعال حاکمیت را به دنبال داشته باشد.
بر اساس اعلام آقای جهرمی در جلسهای که با پست بانک ایران برگزار شده مقرر شد این بانک با فراخوان و شناسایی نیروهای نخبه کشور در این حوزه، به پیادهسازی اولین ارز دیجیتال به صورت آزمایشی پرداخته و در صورت تایید نظام بانکی آن را به همگان عرضه کند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از همه فعالان و متخصصان این حوزه درخواست کرده در این فراخوان مشارکت کنند.
ارز دیجیتالی سیا کوین (به انگلیسی : SiaCoin) و با نام سمبلیک SC و با الگوریتم رمزگذاری Blake2b یک ارز دیجیتال قابل استخراج هست که تا کنون 32,515,226,829 سیاکوین از بی نهایت این ارز استخراج شده است [ کسب اطلاعات فنی کاملتر ]
جهان ارز های دیجیتالی (مثل سیاکوین) روز به روز بیشتر و شلوغ تر می شود. در حال حاضر بیش از 1000 عدد ارز دیجیتال در بازار وجود دارد و این تعداد هر روز رشد می کند. علاوه بر این، بسیاری از ICO ها و پروژه های جدید هر روز در حال اجرا هستند. Sia در تاریخ 7 ژوئن 2015 به بازار عرضه شد و شروع به فروش 0.000046 دلار برای هر سیاکوین کرد.
سیا کوین یک پلت فرم ذخیره سازی ابری مانند Google Drive Dropbox, و Amazon Cloud است. اما Sia جدا از این موضوع است و یک پلت فرم ذخیره سازی ابری متمرکز open-source، بلاک چین است. به طور خلاصه، Sia یک فضای ابری غیر متمرکز است و داده ها در بلاک چین ذخیره می شوند. خدمات ذخیره سازی متمرکز نقاط ضعف کم تری دارد و همچنین سوءاستفاده از داده های رمزگذاری شده برای کسب سود بیشتر است.
سیاکوین یک مقدار زیادی از فضای ذخیره سازی بیهوده را با هم متحد می کند و آن را با یک بلاک به منظور ذخیره سازی ارز رمزگذاری شده و غیر متمرکز ذخیره می کند. بنابراین، نیاز به اعتماد به مراکز داده متمرکز را از بین می برد.
آن ها می گویند: هدف بلند مدت Sia این است که لایه ذخیره سازی ستون اصلی در اینترنت باشد. ما معتقدیم داده ها باید رایگان باشند. ما قصد داریم بیت های استفاده نشده جهان را آزاد کنیم و بزرگترین سرور ذخیره انبوه را در این سیاره بسازیم.
هر کس می تواند فضای اضافی بر روی کامپیوتر خود را برای یک شبکه غیر متمرکز Sia اجاره کند و پرداخت Siacoin را انجام دهد. به طور مشابه، هر کاربری که می خواهد از ذخیره سازی Sia استفاده کند باید Siacoins را به یک میزبان پرداخت کند.
این یک ارز مخصوص برای شبکه Sia است که قراردادهای ذخیره سازی فایل را بر روی بلاک سیا اجرا می کند. یک میزبان بایستی پرونده ها را برای مدت زمان توافق شده و در فضای مورد توافق قرار دهد. بعدا، پس از پایان توافق، پرداخت به میزبان در سیاکوین آزاد خواهد شد.
اگر میزبان
فایل ها را از دست می دهد، پرداخت انجام نمی شود. این پرونده ها در Sia
blockchain قرارداده شده اند تا اطمینان حاصل شود که میزبان و کاربر هر دو
راضی هستند.
ارزش کنونی
در حال حاضر، Siacoin به ارزش $0.03 دلار در هر واحد است.
مکانیسم عرضه Siacoin SC تا حدودی منحصر به فرد است. بی نهایت سایکوین وجود خواهد داشت. برای شروع، توسعه دهندگان اولین بلاک را استخراج کردند. پاداش برای اولین بلوک 300.000 سیاکوین بود.
به این معنی است که:
1stblock had 300,00 Siacoins.
2ndblock had 299,999 Siacoins.
3rdblock had 299,998 Siacoins.
4thblock had 299,997 Siacoins.
ارز دیجیتالی لایت کوین (به انگلیسی : Litecoin) و با نام سمبلیک LTC و با الگوریتم رمزگذاری Scrypt یک ارز دیجیتال قابل استخراج هست که تا کنون 55,232,458 لایتکوین از 84,000,000 سکه این ارز استخراج شده است. این ارز توسط چارلی لی خلق شده است [ کسب اطلاعات فنی کاملتر + قیمت لحظه ای Litecoin ]
لایت کوین یک ارز دیجیتال همتا به همتا است که امکان پرداخت های نسبتا فوری و کم هزینه را در بین ارزهای دیجیتال فراهم نموده است.
لایت کوین یک شبکه پرداخت متن باز مبتنی بر بلاک چین است. در این پروتکل میتوان داراییهای دیجیتالی به نام لایت کوین یا به اختصار LTC را بدون هیچ واسطه و نهاد مرکزی و به صورت کاملا غیرمتمرکز در سراسر جهان منتقل کرد.
همانند بیت کوین، امنیت شبکه لایت کوین هم با رمزنگاری و فرایند اثبات کار (استخراج) تضمین شده است. تراکنش های لایت کوین تقریبا چهار برابر سریع تر از بیت کوین هستند.
در حالی که هویت ساتوشی ناکاموتو، خالق بیت کوین بعد از حدود 10 سال هنوز مشخص نیست، خالق لایت کوین (Litecoin) جوانی چینی الاصل به نام چارلی لی است. کارمند سابق گوگل و کوین بیس، در سال 2011 با تغییرات بزرگی در پروتکل بیت کوین، شبکه لایت کوین را معرفی کرد.
فلسفه ای جالب برای تولد لایت کوین وجود دارد. اگر بیت کوین طلا باشد، لایت کوین مانند لوگویی که دارد، یادآور نقره است. به این معنی که هدف لایت کوین ایجاد ارزی برای مقاصد روزمره تر و ارزان تر است. مانند بیت کوین، لایت کوین هم محدود است با این فرق که برخلاف بیت کوین که فقط 21 میلیون از آن قابل تولید شدن است، لایت کوین تا 84 میلیون واحد استخراج خواهد شد.
درست به مانند بیت کوین استخراج کنندگان با قراردادن توان محاسباتی کامپیوترهای خود برای شبکه، با انجام محاسبات ریاضی شبکه را امن میکنند. در حقیقت استخراج کنندگان با اینکار تراکنش ها را بررسی و تایید میکنند که باعث حفظ شبکه میشود.
تمام ارزهای دیجیتال از الگوریتم خاصی برای فعالیت استفاده می کنند. الگوریتم بیت کوین SHA-256 است اما چارلی لی در ایجاد لایت کوین این فرآیند را به الگوریتم بهتری به نام Scrypt تغییر داد. این الگوریتم نسبت به الگوریتم بیت کوین دارای امکان محاسبه آسان تر، حجم کار کمتر و در نتیجه توانایی تایید سریع تر تراکنش ها است. در حالی که این روزها استخراج به صرفه بیت کوین فقط با دستگاه های ASIC امکان پذیر است، کارت گرافیک هنوز یکی از روش های متداول برای استخراج لایت کوین است. البته استفاده از دستگاه های ASIC از روش کارت گرافیک مقرون به صرفه تر است.
هر 2.5 دقیقه تمام تراکنش های تایید شده لایت کوین در بسته های دیجیتالی به نام بلاک قرار میگیرند. این بلاک ها به زنجیره ای از بلاک ها به نام بلاک چین اضافه میشوند.
استخراج کنندگان یا به عبارتی ماینرها برای این کار پاداش دریافت میکنند. علاوه بر کارمزدها، با استخراج هر بلاک مقداری لایت کوین جدید تولید میشود و به ماینری که آن بلاک را استخراج کرده تعلق میگیرد که به آن پاداش بلاک (Block Reward) میگویند.
پاداش استخراج هر بلاک در حال حاضر 25 واحد لایت کوین است. این پاداش در هر 840.000 بلاک نصف خواهد شد. پاداش بلاک بیت کوین در حال حاضر 12.5 واحد بیت کوین است و در هر 210.000 بلاک نصف میشود.
درباره ارز دیجیتال تلگرام با نام Gram گرام :
ارز دیجیتال تلگرام (TON) (مخفف : Telegram Open Network (TON)) : جامعه ارزهای دیجیتال همچنان در مورد خبر هفته گذشته در رابطه با اسناد لو رفته از عرضه اولیه سکه تلگرام به نام TON ، صحبت میکنند. اصل این خبر در ماه دسامبر منتشر شد هر چند هنوز در مورد معتبر بودن آنها شک و شبه وجود دارد.
با نگاهی به این اسناد متوجه میشویم که تلگرام قصد دارد ابتدا سرویس بلاک چین خودش را ارائه کند و در ادامه ارز دیجیتال خود را نیز عرضه میکند. البته اعتبار این اسناد و رابطه آنها با خود تلگرام از طریق برادران دورف تایید نشده است. اما این اسناد خبر از ارائه قابلیتهای جالبی برای کاربران گسترده این اپلیکیشن میدهند.
با وجود بیش از 200 میلیون کاربر، توسعه دهندگان این پروژه امیدوار هستند به مخاطبان زیادی دسترسی پیدا کنند. آنها شبکه باز تلگرام را (TON) مینامند.
ادعا میشود که (TON) از یک معماری چند لایه بلاک چین براساس قاعده اثبات سهام (POS) بهره میبرد تا دچار مشکلات شبکههای بیت کوین و اتریوم نشود.
این اسناد به نبود ظرفیت لازم برای مدیریت تراکنشهای زیاد، اپلیکیشنهای کاربر ناپسند و محدودیت بازار برای استفاده از ارز دیجیتال جهت خرید کالاها، محتوا و خدمات اشاره میکند. شبکه (TON) قصد دارد این مشکلات را حل کند.
توسعه دهندگان انتظار دارند تا با وجود کاربران زیاد شاهد پذیرش سرویسهای آن از طرف مردم باشند.
بلاک چین (TON) از یک معماری بلاک چین مقیاس پذیر و قابل انعطاف بهره میبرد که شامل یک بلاک چین اصلی و 292 بلاک چین فرعی خواهد بود. این پروتکلهای اضافی اجازه میدهد تا در هر ثانیه میلیونها تراکنش صورت گیرد.
برای انجام این کار از الگوی دیتابیسهای (Sharding Database) بهره میبرند که به بلاک چین اجازه میدهد تا بنا به درخواستهای مختلف شبکه، جدا یا به هم متصل شوند. (در این نوع دیتا بیس، پایگاه داده اطلاعات آن پایگاه داده، بین چند سرور تقسیم می شود و در نتیجه هر سرور اطلاعات متفاوتی از سایر سرورها دارد.)
مسیریابی درون شبکه توسط ابر مکعبهایی ُصورت میگیرد که گویا تراکنشها را بین بلاک چینهای متفاوت مدیریت میکنند. همچنین استفاده از پروتکل اثبات سهام (POS) و دفتر کل توزیع شده ۲ بعدی، به شبکه TON اجازه میدهد تا بلاکهای جدید معتبر را روی بلاکهایی که تایید نشدهاند قرار بدهد. به این صورت دیگر نیازی به انجام فورکهای غیر ضروری نیست.
گرام، ارز دیجیتال شبکه TON
وقتی بلاکچینها آمادهی کار شدند، شبکه TON یک سری سرویسها را با کمک این بلاک چین عرضه خواهد کرد. این شامل سرویسهای ذخیره اطلاعات، یک شبکه مجازی اختصاصی، سامانه نام دامنه (DNS) و همین طور سیستم پرداخت آن خواهد بود.
سیستم پرداخت از ارز خود شبکه TON به نام گرام (Gram) استفاده خواهد کرد. کاربرها میتوانند از گرام برای پرداخت پول برای محتوا و سرویسهای تلگرام و سایر خدمات غیر متمرکز استفاده کنند.
برای محقق کردن این قابلیتها، شبکه TON، توکنهای خود را در فصل اول سال 2018 منتشر خواهد کرد. در مجموع 5 میلیارد سکه عرضه خواهد شد که 200 میلیون (4 درصد کل سکهها) در اختیار تیم توسعه دهنده به مدت 4 سال و محدود خواهد بود.
برای جلوگیری از معاملات سوداگریانه، تلگرام 52 درصد این سکهها را در طول دوره ابتدایی توسعه در شبکه TON حفظ خواهد کرد. 44 درصد باقی مانده هم توسط فرمول زیر با هدف رشد پایدار، به فروش خواهد رسید.
آیا این سند معتبر است؟
حالا که به جزئیات این اسناد اشاره کردیم وقت آن رسیده در مورد اعتبار آنها و ارتباطش با خود تلگرام، موسسان و توسعه دهندگان آن هم صحبت کنیم.
نام برادران دورف و همین طور چندین نفر از توسعه دهندگان ارشد تلگرام در این اسناد به چشم میخورد. هر چند هیچ تایید یا رد رسمی از طرف برادران دورف صورت نگرفته است. از طرفی پیامهای متناقضی نیز در شبکههای اجتماعی وجود دارد.
بعضی کاربران از وعده ارائه یک شبکه غیر متمرکز چند لایه و سرویسهای رمزنگاری شده مرتبط با (TON) بسیار هیجان زده هستند.
یکی از این کاربران در توئیتر میگوید:
الان میتوانید اسناد مرتبط به عرضه اولیه سکه تلگرام را روی اینترنت پیدا کنید اما هیجان انگیزترین بخش آن مربوط به قسمت ذخیره اطلاعات (یا همان دراپ باکس غیر متمرکز)، سامانه نام دامنه (DNS) و پروکسی (TON) است.
یکی دیگر از کاربران از موضوع نگهداری بخشی از سکهها در دست تیم توسعه دهنده ابراز نگرانی میکند. او خطاب به دورف میگوید:
آیا تیم شما میداند پروتکل اثبات سهام چطور کار میکند؟ مطمئن هستم که عرضه اولیه شما خیلی خوب جواب خواهد داد اما بنا به سند منتشر شده، شما خودتان برای توکنهای (TON) یک تهدید به حساب میآیید چرا که نمیتوان یک شبکه توزیع شده داشته باشیم و شما نیز ۵۲ درصد سهم این شرکت را در اختیار داشته باشید.
بعد از اینکه با چندین متخصص و مشاور حوزه ارزهای رمز پایه صحبت کنید یک سری مسائل را باید مورد توجه قرار بدهیم. واسیلی سامانوف از وبسایت (ICObench) میگوید که بهترین راه برای توصیف این سند، یک رمان علمی و تخیلی است.
با وجود تعداد بالای کاربران، معلوم است که چرا طرفداران این پیام رسان، علاقه دارند که اتفاقات خوبی برای آن رخ دهد. یک جامعه آزاد که ارز دیجیتال خود را دارد و از سرویسهایی استفاده میکند به نوعی رویای جامعه ارزهای دیجیتال است.
اگر این سند یک رمان تخیلی باشد، نویسنده آن داستان متقاعد کنندهای را تهیه کرده است که وعدههای جالبی را نوید میدهد. الگوی دیتابیسهای (sharding) شاید در پروژههای حال حاضر در دسترس نباشد اما اصلا معلوم نیست آیا واقعا نیازمند بلاک چینی هستیم که بتواند این میزان از اطلاعات را در خود ذخیره کند. به چقدر فضا نیاز است تا یک نود (گره درون شبکه) بتواند ۲۹۲ بلاک چین را در خود ذخیره کند؟
نویسندههای این سند همچنین مکانیزیم جالبی را برای مقابله با افراد سوداگری پیدا کرده که با عرضه اولیه سکه سعی در کسب سود دارند. هدف این کار ایجاد سرمایه در بلند مدت بوده تا ارزش واقعی این فناوری دیده شود. اگر اعتبار این سند درست باشد نشان میدهد که علاقهی زیادی به عرضه اولیه سکه از طرف اپلیکیشنهای با سابقه که ارزشی واقعی در دنیا ایجاد میکنند، وجود دارد.
تلگرام و توسعه دهندههای آن بدون شک از این توجه خوششان میآید اما اینکه آیا آنها واقعاً عرضه اولیه سکه و فناوری بلاک چین خودشان را ارائه کنند، همچنان یک سوال است. سامانوف به عنوان یک محقق دانشگاهی معتقد است که برادران دورف هیچ چیزی را به حدس و گمان واگذار نمیکنند و باید تا حالا نیت خود را فاش میساختند. او میافزاید:
به نظرم این ادعا زیادی خوب و آسان به نظر میرسد. تصور میکنم که اگر دورف قصد عرضه سکه داشت در یک بیانیه رسمی این موضوع را تایید میکرد. او یک فرد لیبرترین (آزادی خواه) است و معتقدم که ارز دیجیتال خود را با تلگرام ادغام خواهد کرد. آیا این کار را از طریق عرضه اولیه سکه انجام خواهد داد؟ فقط گذر زمان میتواند این موضوع را نشان بدهد.
در مقابل، مایک ریتسین موسس وبسایت (ICOBox) به اعتبار این سند بسیار خوشبین است. او اشاره میکند که قبلا هم برادران دورف در مورد احتمال ارائه یک عرضه اولیه صحبت کرده بودند.
همچنین او اصرار دارد که موفقیت تلگرام و شبکهای که ایجاد کرده میتواند عامل سرعت دهنده (کاتالیزور) در ارائه یک ارز دیجیتال جهانی باشد. او میافزاید:
با وجود پتانسیلهای زیادی که ارزهایی مثل: بیت کوین و اتریوم دارند اما آنها با مشکل عدم وجود علاقه از طرف تعداد بالای مشتریان مواجه هستند. شرایط کنونی فناوری بلاک چین خیلی خوب است اما مشخص است که بازار به شدت نیازمند یک ارز رمز پایه کاربر پسند است که بتواند تعداد بالایی کاربر را به خود جذب کند و از تمام پتانسیلهای این فناوری بهره ببرد.
ریتسین معتقد است که فناوری که به شبکه TON قدرت میدهد اولین در نوع خودش باشد چرا که قابلیتهایی مثل: الگوی دیتابیسهای (sharding) را ارائه میکند که باعث افزایش سرعت و مقیاس پذیری بلاک چین برای پذیرش کاربران زیادی میشود.
این کارشناس در مورد ابعاد بالای پروژه نگران نیست و میگوید که ابعاد گسترده عرضه اولیه یک فرایند طبیعی در فناوری بلاک چین است. او میافزاید:
شبکه TON سومین نسل بلاک چین خواهد بود که قابلیتهای خیلی زیادی را به کاربران می دهد. این شبکه به عنوان یک بستر چند لایه بلاک چین طراحی شده که میتواند جوابگوی درخواستها برای سرویسهایش باشد. این معماری باعث افزایش سرعت و مقیاس پذیری، ایجاد رابط کاربری کاربر پسند و استفاده مداوم برای مبادله ارزش در شبکه توسط کاربران خواهد شد.
اگر ریتسین درست بگوید برادران دورف امسال باید اعتبار این پروژه را رد یا تایید کنند. الکسی ایوانف موسس وبسایت (polynomcapital) میگوید که مهمترین بخش نقشه (TON) تعداد کاربران بالای تلگرام است. اگر آنها بتوانند به وعدههای خود به خوبی عمل کنند تنها رقیب آنها شبکههای اجتماعی بزرگتر خواهد بود. او میافزاید:
آنها در حال حاضر 200 میلیون کاربر دارند که میتوانند به آنها سیستم پرداخت خود را عرضه کنند. تنها گوگل و فیسبوک است که میتوانند با تلگرام رقابت کنند.
با این حال یک سری آگهی در مورد پیش فروش عرضه اولیه سکه گرام را در فیسبوک مشاهده کردیم!
همین موضوع باعث شد تا 16 ژانویه، پاول دورف با ارائه یک توئیت به مردم در مورد کلاهبرداریهایی که در زمینه شبکه TON وجود دارد، هشدار بدهد. هر چند هیچ کدام از برادران دورف در مورد شبکه (TON) اظهار نظر رسمی نکردهاند.
بنیانگذار تلگرام در تویتی در تاریخ 21 ژانویه 2018 از کاربران خواست تا کلاهبردارانی که اقدام به فروش GramToken می کنند را به آی دی @notoscam در تلگرام معرفی نمایند